Erasmus+ Küçük Ölçekli Projeler programı kapsamında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi koordinatörlüğünde yürütülen "Yenilikçi Teknoloji Kullanarak Hemşirelik Uygulayıcılarının Mesleki Yönelim ve Yeterliliklerinin Artırılması" başlıklı proje, hemşirelik mesleğine yeni başlayanlara yönelik kapsamlı ve yenilikçi bir oryantasyon programı geliştirdi. Beş gün süren bu program, hemşirelerin mesleki yönelim ve yeterliliklerini bütüncül bir yaklaşımla artırmayı hedefledi. Program, eğitim içeriklerini teknik ve teknik olmayan beceriler olmak üzere iki ana başlık altında gruplandırdı:
Teknik Olmayan Beceriler: İletişim becerileri, takım çalışması, eleştirel düşünme, çatışma yönetimi ve profesyonellik.
Teknik Beceriler: Klinik süreçler, vital bulgular, hasta düşme önlemleri, mobilizasyon, invaziv işlemler, enfeksiyon önlemleri, temel ve ileri yaşam desteği.
Konu içerikleri teorik ve pratik olacak şekilde planlanan eğitimler, yenilikçi eğitim yöntemleri kullanılarak yürütüldü. Eğitimlere katılımcıların motivasyonunu artıran ısınma oyunlarıyla başlandı. Konular, gerçekçi senaryolar üzerinden pekiştirilerek, hemşirelerin teorik bilgilerini pratikle birleştirmeleri sağlandı. Teknik beceri eğitimlerinde simülasyon maketi kullanılarak katılımcıların bireysel olarak kan alma, damar yolu açma, enjeksiyonlar, pozisyon verme, basınç yarası bakımı vb.. becerileri deneyimlemeleri sağlandı ve uygulamalar kontrol listeleriyle titizlikle değerlendirildi. Dijital geri bildirim sağlayan simülasyon maketi sayesinde, CPR eğitimleri sırasında katılımcılar, kalp masajının etkinliği hakkında anlık geri bildirimler alarak doğru teknikleri uygulamalı olarak öğrendiler. Eğitim programının etkinliğini ölçmek amacıyla katılımcılardan hem dijital formlar aracılığıyla yazılı, hem de sözel olarak geri bildirimler alındı. Her konu için açık uçlu sorular sorulurken, genel eğitim değerlendirmesi için de kapsamlı sorular yöneltildi. Bu geri bildirimlerin, programın başarısını ve gelecekteki geliştirmelere yönelik potansiyel alanları belirlemede önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz.
Yenilikçi oryantasyon programının, mesleğe yeni başlayan hemşirelerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmelerine, mesleki yeterliliklerini arttırmalarına ve hastaneye daha hızlı uyum sağlamalarına yardımcı olacağını düşünüyoruz.










